Kratom is een kruid dat afkomstig is uit Zuidoost-Azië en wordt vaak gebruikt als pijnstiller, energiebooster en angstremmer. Het wordt vaak gekocht in poedervorm. Maar er zijn ook kratomcapsules, kratomtincturen en kratomthee beschikbaar. In Nederland en België is Kratom legaal. Maar in veel andere landen is het gebruik ervan verboden vanwege de potentiële bijwerkingen en de kans op verslaving. Op deze website kan je per Europees land bekijken hoe het er voor staat met de legaliteit van Kratom in het desbetreffende land.
Er zijn een aantal redenen waarom kratom vaak verboden wordt:
Als u besluit om kratom te gebruiken, is het belangrijk om een aantal dingen in gedachten te houden om uw risico’s te verminderen:
Kratom kan zowel lichamelijk als geestelijk verslavend zijn. Herhaaldelijk gebruik kan leiden tot tolerantie. Waardoor je steeds meer van het product nodig hebt om hetzelfde effect te bereiken. Het stoppen met gebruiken kan leiden tot afkickverschijnselen, zoals onrust, angst, spierpijn, zweten, stuiptrekkingen en diarree.
Een geestelijke verslaving kan ontstaan wanneer je Kratom gebruikt om normaal te functioneren of om te ontsnappen aan je dagelijkse leven of problemen. Als je niet zonder een dagelijkse dosis kunt, loop je een groot risico op het ontwikkelen van een geestelijke verslaving. Hoe eerder je dit herkent en accepteert, hoe gemakkelijker het is om hier iets aan te doen.
Als je je zorgen maakt over je Kratom gebruik, kun je altijd terecht bij je huisarts. Indien nodig kan deze je doorverwijzen naar professionele, gespecialiseerde hulp, zoals een afkickkliniek.
Het Nederlandse drugsbeleid bestaat al sinds 1995. Deze staat beschreven in de Opiumwetrichtlijn en heeft als doel om “drugsgebruik te ontmoedigen en terug te dringen, zeker voor zover het schade aan de gezondheid en de samenleving, en het voorkomen en verminderen van de schade die samenhangt met drugsgebruik, drugsproductie en drugshandel.”
De in 1995 verschenen whitepaper “Drugsbeleid: continuïteit en verandering” wordt dit Nederlandse beleid verder uitgelegd. Voornamlijk het onderscheid tussen harddrugs (eigenlijk alles wat geen cannabis is) en softdrugs wordt hier in uitgelegd. Voor Nederlandse wetgeving is het vervolgen en arresteren van gebruikers die in het bezit zijn van kleine hoeveelheden drugs geen prioriteit.
We willen even benadrukken dat dit artikel niet bedoeld is als medisch advies. Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je keuzes maakt over je gezondheid. Kratom is geen geneesmiddel en kan geen ziektes genezen. Stop niet zomaar met het innemen van medicijnen die door je arts zijn voorgeschreven zonder eerst met hem of haar te overleggen. Gebruik kratom niet als vervanging voor medicijnen. Dit artikel is de mening van de auteur en mag NIET worden gebruikt als medisch advies. Volg altijd de lokale wetgeving met betrekking tot kratom. Dit blog is bedoeld voor educatieve doeleinden en is gebaseerd op onbewezen anekdotische rapporten van individuen die geen medische professionals zijn. Wees altijd voorzichtig bij het kiezen van wat je in je lichaam stopt. Doe altijd je eigen onderzoek en bekijk alles wat je op internet leest kritisch.